11 November 2011

BUNTING & SIGNAGE

tengah boring takde keje...

oleh kerana saje nak isi masa yang boring ni, aku nak tepek bunting & signage...

bunting dah email kat vendor, diorang bagi bunting FOC... aku ade jugak berangan nak print few pieces, tapi bile pikir balik, lepas habis majlis tu aku nak buat ape??

aku tanya member aku, dah kawin laa 2 tahun sudah, dia cakap, banner kawin dia dah wat alas duduk time kopek bawang kat dapo...

okieeee...tak payah la buat bunting ke, banner ke banyak2.... tak mau terima nasib yang sama. sobs!

tapi kalau korang nak print bunting dan signage yang cantik dan murah (aku rasa murah dah...ke... korang rasa mahal? ) bole jenguk2 kat sini :


kalau tak...aku memang nak print ngan diorang je...

ok, bunting kawin tu aku cuma kasik design aje... kalau yang takde design sendiri, bole je kasik gambar ke, ape ke.. diorang bule buatkan... so kes aku, diorang tinggal print je laa....
signage jalan :
nak design simple2 aje ke.. nak yang fancy2 ?
nak warna-warni atau satu warna je ?

last2 aku decide, buat signage macam signage jalan je la... ringkas, mudah dan tepat...ehh dah macam slogan ape je...
ni belum finalize sebab zuel tak approve.... dia suruh tukar warna lain. tapi layout remain macam ni lah... tukar warna je....

bagi aku tak payah fancy2 sangat pasal benda ni orang nak baca dari jauh dan sambil lalu... takde mana orang nak benti tepi jalan baca signage kawin kau.....dan selebihnya pun akan dibuang lepas kawin. sobs lagi!

signage ni aku print sendiri bersaiz A2 - lebih kurang 42cm X 60cm... ok la tu kot?
idea-nya print atas kertas biasa lepas tu laminate sendiri (kat kedai stationery yang besar selalu ade jual plastic film yang bole tampal tu) atau... sampul dengan plastik! hehehe... dan last, tampal atas mounting board atau polycarbonate board... last - pegi la pacak kat tanah.

hasilnya... lepas kawin kang aku upload.
kalau perasan, ada satu signage tu menunjukan 2 arah. sebab?  majlis zuel dan majlis aku dibuat dalam satu hari yang sama.... rumah pun dekat aje, cuma jalan nak pegi ke rumah dia tu depan lagi lah....

tetiba dapat idea mase tengah taip entri ni... kalau rasa tanak bazirkan bunting tu, try buat design yang kite bole guna semula sebagai potret / poster lepas kawin....bunting ni kan print atas kanvas, lepas kawin :

- potong la bahagian mana yang kite bole jadikan frame... 
- lepas tu hantar kat frame maker....(aku tau kat manaa ada....)
- kemudian jadi la macam ni.....:

 bunting transform to poster
jadi takde la bunting atau banner korang jadi alas dapur....bole la letak kat bilik korang ke.. hall ke...

amacam?

4 comments:

  1. saya pun rimas berkawan dgn orang macam ni~

    ReplyDelete
  2. nice idea. me like~ tak pernah terfikir pun. btw, komen sebelum ni untuk komen entri yg atas tu~ he.

    ReplyDelete
  3. hi dhira... tQ singgah... dah agak tadi mesti awak nak komen 1st entri tadi...

    =) pasal bunting, bole la praktikkan nanti..hehehehe

    ReplyDelete