14 November 2011

BERLAGAK TAK KENA TEMPAT

Aku rimas....
Bila berkawan dengan orang yang suke berlagak, bangga dengan ape yang dia ada dan pandang rendah kat orang lain....

Ada la sorang akak -  jiran kat kedai mak aku ni...sikit2 nak cite dengan mak aku. Aku tak tau la ape sebenarnya niat dia ni nak bercerita, kadang2 tune story tu dengar macam berlagak, kadang2 mcm nak menunjuk...

Beli estima pun duk sebut2 banyak kali kat mak aku...sebut dari hari dia mula nak tempah, sebut harga, sebut "keta mewah tau kak!"... Macamkan dia aje la mampoo pakai... Estima second hand aje pun... Bukan new facelift puunnn.... Yeler...mak aku ada keta Belakang Lampu Merc je.... Itu pun dia menggelupur nak beli Estima tak lama lepas adik dia yang meniaga kat situ angkat keluar alphard.... Tapi member tu alphard bau showroom...kauuu? Bau2 jaki ada la kot....

Hari tu dia cerita la yang bank ada call laki dia, offer credit card, credit limit 3k ke...5k.... Aku gelak2kan je....gelak belakang la... Bukan ke memang itu suatu perkara biasa? Lagi2 kalau credit limit takat 3k.... Tu memang standart limit untuk credit card la...ape nak heran. Bank memang suke nak bagi orang boros macam kau ni pakai credit card tapi tak payah la beriya nak citeee.....

Aku kan, dah makin tebal berbulu dengan akak tu dgn laki dia....siyes tak suka dgn perangai diorang. Laki dia dah la mcm org cacat wat call pakai tablet...beli tab pun ada bau2 nak menunjuk. Terang2 datang depan kitorg tunjuk tab dia siap bitau bile beli, brape harga....
Sebelum tu dia pakai nokia ape ntah,siap datang kat aku nak compare hset "sama tak? Sama tak?" Pastu bole dia cakap kat aku, "oh...model ni lagi mahal dari handset awak la?" la....dah tentu model phone dia tu baru keluar, memang la harga lagi tinggi dari model phone aku yang dah setahun pakai mase tu.

Ikotkan emo aku ni, lama dah aku nak tempelak je...tapi bila pikir balik, biar la dia...aku tumpang simpati je. Aku tau serba sikit latar belakang diorg laki bini ni... Diorg bukan terdedah dengan dunia luar, dua2 pun skolah tak habis... jadi bila dapat merasa nikmat harta dunia yang tak seberapa ni, dia excited sangat sampai rasa dia je laaa yang paling best dari orang lain.....rasa macam dia je la yang ada itu ini...orang lain takde...padahal benda tu biasa je, orang tak heran pun... Tu je la yang watkan aku kesian nak tempelak dia...kesian sebab dia tak pernah ada benda2 tu, kesian sebab baru sekarang nak merasa...jadi biarkan lah dia nak showoff excited...

Bukan ape...aku n family aku bukan jenis suke pung pang pung pang pasal personal life kitorg, life family aku pun biasa je...jadi untuk spesis yang rasa taraf hidup diorg lagi tinggi dari hidup kitorang ni, mula la nak pandang rendah.... agaknya diorang ingat family aku ni hadap sangat laa dengan lifestyle diorang... aku ngan parent aku cuma tak suka bukak citer je... for what? apa yang kita ada, tak payah nak bagitau kat orang...

Lagi aku kesian....bajet nak bagi orang impress, tau2 orang gelak2 je kat belakang... Kadang2 orang suke berlagak ni bodoh gak... Ada ke cakap "duit saya ni makan pun tak habis" tapi orang kalau duit makan tak habis, dah pegi bergolek2 kat bawah eiffel tower sana...bukan dok banting tulang lagi....

Siyes la....tak sabar aku nak blah dari situ....aku tak bole hadam la perangai orang2 type ni. selalu nak muntah je rasa....

No comments:

Post a Comment