14 September 2011

NAK SHARE HAPPY KE, ATAU NAK SHARE RIAK?

PANJANG PULAK TAJUK AKU...


jiran sebelah kedai datang kat mak aku, lalu berkata :

"kak, mintak nombor phone!" sambil bukak tablet. brand ape...aku tak tau la. dah pakai "baju"

mak aku jawab "eleeee....kalau tak wat camtu orang tak tau! (dia pakai tablet)"

jawab sambil gelak2... aku yang tengok tak jauh dari situ sinis aje.

lepas tu dia rancak borak...

"barang2 saya malam raya tu habis kak!! semua saya lelong...asal balik modal!" dengan mimik muka excited.

mak aku, "wahh masyuk la niii"

dia jawab lagi "alhamdulillah la kak...rezeki kannn"

sambung lagi "benda ni (tablet) saya beli malam raya kak!"

aku diri dekat mak aku dengar tapi muka pandang tempat lain, buat2 tak dengar diorang borak.

lepas tu aku gi tolong bapak aku jap. yang aku dengar dia cite nak keluar keta baru, nak beli rumah in future (aku ulang IN FUTURE!!) kat mak aku.

lepas tu aku blah, gi amik keta.

aku cube pikir positif. "dia nak kongsi kegembiraan tuuu"

kawan aku pernah cakap, kite anggap dia nak share their hapiness. yeah!
kalau dah terang2 jelas cakap meninggi macam ko nak bagitau yang dia bole beat ape yang mak aku ada, ape yang peniaga2 lain ada....share hapiness la sangat tuh... pesaing dia beli lori 1 tan dah menggelupur, dia pun nak jugak beli lori, siap nak pinjam duit bapak aku....

balik, dalam keta, aku borak ngan bapak aku.

"orang kalau suke cerita dia ada itu, ini, sale dia banyak, untung sekian2... dia nak spread the hapiness ke... atau sebab nak show off?"

bapak aku diam jap

pastu dia kata "peratusan terbesar, biasanya memang untuk show off"

aku citer la kat bapak aku pasal ape yang aku dengar tadi. kalau si jiran sebelah tu lah... memang pun dia ada perangai suke show off / riak. walaupun mungkin dia tak sedar, tapi memang sudah sedia maklum, dia suka cerita ape yang dia ada, dan akan ade.

macam keta baru... perlu ke nak cakap ko tengah tunggu keta ko keluar? keta takde lagi ni, ntah2 loan pun tak tau lagi lulus ke tak, ko cakap dah berdegang degung!

sama la ngan jiran sorang lagi tu...siap tunjuk gambar alphard kat mak aku, cakap "ni la keta yang saya order tu... 200 ribu!"

motip?

pernah sekali dia duduk borak ngan bapak aku, citer pasal keje dia.

"saya ni tak suke keje terikat bang, kalau bole nak keje sendiri. dulu..saya pernah keje, jadi assistant manager, gaji rm700..."

betul kata kak di, kekadang orang yang nak menunjuk sangat ni selalunya hanya menunjukkan kebangangan dan kebodohnya beliau saja.

assistant manager jadahnye gaji rm700...melainkan lu memang dah kena kenceng dengan lu punye bos....

kalau dia bukak citer pasal sale dia hebat kat bapak aku, bapak aku jawab "alhamdulillah, jangan lupe sedekah, berzakat... rezeki kite bukan untuk kite sorang..."

mesti terkelat2 muka ko kat situ.

ade satu spesis lain pulak, dah la cakap asek nak meninggi, asek nak show off, lepas tu pandang rendah kat orang lain...

contoh 1 :

parent aku pakai saga, dia pun beli saga gak.
parent aku jual saga, tukar wira 1.5cc , dia pun beli wira gak...tapi up sikit, 1.6cc punye...
parent aku beli dua keta, dia dah tak mampu nak kejar, dia cakap "ala..watpe beli 2 keta, membazir"

ni kes anjing nak makan anggur tapi tak dapat so dia cakap "aku tak hengen makan anggur sebab anggur tu masam"

eh mana anjing tu tau anggur masam? rasa pun tak pernah.

tapi sampai skrang perangai camtu gak, parent aku pindah rumah, dia cakap "tak sabar nak tengok rumah baru".

mase tu sedaya upaya diusahakan datang gak kat rumah parent aku, padahal sebelum tu dia memang jarang sangat2 nak saja2 datang rumah (dengan niat berziarah), even nak berhari raya tahun sudah2 pun bole dikira brape kali dia datang rumah parent aku.


lepas dah datang rumah baru kitorang, lepas tu kat rumah dia pun ade tv flat, ada sofa baru sama kaler ngan sofa kat rumah aku, pattern lebih kurang (padahal dia memang dah ada sofa)

nampak?
dia cakap kat mak aku, nape aku wat majlis kawin lambat sangat...tak sabar nak tengok aku kawin.

motif?? dengki la tu kan! aku tau, mesti nak sosek laki aku keje ape, rumah kat mana, hensem ke tak.... tau sangat! pasni leh la kutuk fizikal laki aku kaw2 kan...

contoh 2 :

parent aku beli 2nd house. ade orang panas hati. pastu buat2 tanya kat mak aku "aku tak paham la, nape orang suke beli rumah banyak2 eh, dah ade rumah, nak beli lagi"

makcik, kitorang nak beli shopping complex lak pasni, makcik mampo?
saya tau makcik mampo, mampo kutuk je la sebab tak dapat kan?
very the busuk hati.

contoh 3 : anak2 pun kalau bole jangan lebih dari anak dia.

aku tanya makcik, anak makcik SPM dapat brape? (aku ngan anak makcik tu rapat jugak)
makcik jawab "ntah la...makcik tak tengok pulak" (padahal malu nak cakap sebab result tak seberapa) result aku pun tak la bagus.

aku masuk private collage, makcik tu cakap kat mak aku "Watpe masuk private, mahal...membazir jek!" padahal anak dia berminat nak sambung study walaupun result suam2 je... sama cam aku...

4 tahun lepas tu, aku dah grad n keje, anak dia pulak dah keje 4 tahun lepas habis spm. mak tak kasik sambung study kan, keje je la...
tapi aku apply keje terus dapat gaji lebih dari anak dia.

makcik tu cakap kat mak aku "bagus laa anak ko sambung study, senang ek, keluar2 je terus keje elok n gaji besar"

eh? dulu makcik cakap ape? membazir kannnnn


skrang aku paham, nape mak aku ramai kawan dann kenalan dan kawan yang asek nak iri... selain sebab mak aku ramah, dia layankan je orang2 camtu...

aku? aku jenis suke ignore dan get rid mahluk2 yang menyemak camni dari keliling aku, sebab tu aku tak ramai kawan.

hasilnya kawan2 aku semua baik2 dan takde spesis macam ni. Alhamdulillah.


No comments:

Post a Comment