11 July 2011

SHOPPING

AIR HITAM - BANDAR SERAMIK

tetibe je malam hari sabtu tu mak aku ajak gi air hitam. aku pun dah lama tak pergi sini. air hitam ni, selain terkenal dengan barangan seramik, pasu2 dan bunga2an, sini jugak port bakal2 pengantin cari barang2 untuk wedding preparation. ade orang kata mahal, ade orang kata murah.... but for me, menyelam sambil tengok ikan. ehh?

datang sini rasa2 macam nak tengok2 aje, survey2, agak2 kalau bole beli, kite sauk aje lah. minggu depan plan nak gi KL dan Nilai, so mana tau kot2 bole kurangkan suku dari muatan kereta kan... peh.. siang2 dah bajet balik dari KL keta penuh dengan barang2.

okey, malas nak taip banyak. kite layan pix suda.
selain tengok barang2 kawin, sure la usha bunga2 jugak. lagi beberapa minggu je nak puasa, so cari la bunga2 nak buat hiasan kat rumah time raya...tengok tu... banyak gile kan pasu2 besar...

ini antara barang kawin yang dibeli, bunga manggar tu, aku beli. bantal tu mak aku blanje. hehe. bunga manggar tu aku beli kat kedai kawin pertama yang aku singgah. sepeket ade 20 cucuk, dijual dengan harga RM10 untuk 3 peket. promoter kat situ cakap, sepokok bunga manggar ada 60 cucuk bunga. so aku pun beli la 6 peket untuk 2 pokok. tapi dalam hati tu sempat gak cakap "tah2 kat kedai lain lagi murah kut"...

sekali betullll... kebanyakan kedai lain jual 4 peket = RM10. bengang tak?
ok...bengang sikit. buat2 tak nampak je la yer. sebenarnya dah 2-3 kali jugak aku terserempak dengan benda yang aku dah beli, pattern lebih kurang sama tapi harga lagi murah. atau murah sikit. tapi ade jugak yang jual sama harga, atau mahal sikit. depends. so, sape nak kawin tu, jalan puas2, survey habis2 kalau tak nak terbako hati yer...dan tak payah yer2 la nak prepare awal2 giler... sebab kekadang tu bile musim2 orang nak kawin, bile dah ujung2 tahun tu, ade benda yang kite beli awal2 tu dah turun harga pun... kang hati rentung kuase dua lah.

okey, kat air hitam ni beli paper bag dengan souvenir extra saje.. tambahan lebih kurang 100++ pcs goodie bag, takut yang sedia ada tu tak cukup. paperbag dan souvenir sedia ada tu aku dah order 6 bulan yang lepas. awal giler. ni sume pasal orang yang sebuk cakap suruh buat preparation awal2 la... macamkan paperbag ngan souvenir tu takkan ade lagi...

lain2 barang , mak aku beli frame, kaki pasu bunga, bunga2an, selipar...hm ape lagi ntah. lepas shopping, terus balik JB, pergi dinner lak.

RUMAH MAKAN SAUNG SUNDA SUWARGI
lokasi : taman impian emas. di buka setiap hari dari 11 pagi - 10 malam.

restoran ni menyediakan makanan sunda / indonesia. dah banyak kali kitorang gi kat sini, sebab murah dan sedap! semua masakan dia sedap lah, walaupun setakat nasi goreng, mee goreng tu!

Sup buah dan Jaipong juice. haha.. kat sini nama menu dia pelik2. tiap kali datang, mesti kena mintak pelayan tu explain hape kebenda laaa menu ni. macam jaipong juice ni. ni bapak aku punye, sup buah tu, mak aku punye. air untuk boboy n aku, tak sempat nak shoot, dah tak sabar2 nak masuk dalam perut. air aku namanya kebayan juice. hehe

kat atas tu - LELE TIMBEL. datang siap dengan nasik dalam gulungan daun pisang.
dan bawah tu ayam bakar. kat restoran ni, ape2 saja yang nama "timbel" tu maknanya satu set hidangan yang ade nasi, lauk & sayur2... konsepnya macam nasi ayam penyet lah. tapi lauk dia lain. kalau ayam timbel, lauknya ayam bakar / goreng. lele timbel ni, lauk keli goreng. lele tu maksudnya keli.

ni sambal udang petai dengan gureme stim (stim kot? dah lupe) gurame tu katanya ikan kaloi. sedap dan pedas!

lauk2 ni semua, kecuali lele timbel tu, dimakan dengan nasi putih. nasi pun bau wangi je. boboy tak makan nasi, dia makan mee goreng saje. pun aku tak shoot pix lah.

walaupun nampak makanan macam simple je, tapi puas hati lah. kenyang tu...

ini memang trademark kitorang setiap kali lepas makan kat sini. =p

No comments:

Post a Comment