27 April 2011

INTERVIEW

esok.. aku ade interview...

lagi 2 jam nak balik. otak aku blur dalam memikir ape lagi yang tak settle. tu la dia kalau buat preparation last minit. hambik!

aku baru dapat official letter pasal interview dengan UTM semalam. tapi pihak UTM dah call aku minggu lepas. tapi aku tak berbuat ape2... cuma duk kulu kilir cari tips2 temuduga. dokumen langsung lupe nak tengok. dan aku pun tak berapa pasti lagi ape dokumen dia nak... sebab surat takde lagi. (ala.. macam la baru dapat first time dapat interview gomen)

ok.. betul, ni kali ketiga. tapi "aura" dia lain macam. entah. aku rase gemuruh habis. tak macam mase first dan second interview. lepas tu buat resume baru pun bole rase stress dan hampir nak putus asa. kelakar betul.. budak designer bole tension buat resume pakai words. yer~~ kalau pakai illustrator atau indesign, dah lama siap! (dah tu nape tak nak pakai? guna je laa asalkan bile print tu keluar "resume"!) kan... blur sudah!

semalam lagi aku dah start stress sebab semua dokumen belum fotostat, cop and sign. nak mintak sign tu bukan bole mintak kat sebarang orang pi sign. nasib baik la ade member keje kat UTM, dia leh tolong. tapi... kena submit esok (hari ni laa). kalau tak, bile lagi nak cop??? ha tu dia daulat orang tak nak dengar cakap june jdin! dia dah pesan minggu lepas lagi. kalau pos kat mak dia suh cop pun dah dapat balik la! jadi.. tanpa buang masa malam tadi, pegi la fotostet dokumen2, dan kat tengah2 laman rumah orang tu jugak aku pass dokumen tu untuk mintak cop ngan sign.

hari ni... print portfolio. tapi tak semua bole print sebab ade yang tinggal dalam HD pc kat rumah. haa bagus! padan muka aku! so print ape yang ada je la.
tengah2 print2 portfolio, keluar lagi soalan sengal...

"eh? portfolio kena cun2 ade "design2" ke... atau just print atas A4, clean and tidy syle?
helo? dulu2 ko pi interview gomen, cemana ko present? adoi laaaa.... dan dan la time ni kekonon nak buat "lain" sikit. dah makcik! jangan wat pasal. tunjuk je ape yang ko dah ade tu...

lepas tu pegi la tanya beberapa designer terkenal dalam ym-list dan skype-list aku.... tapi hapahh... diorang pun macam aku gak, takde hard copy. semua main tengok kat pc... ade yang submit je pakai cd.. ade yang present pakai pdf je...

aku lak??
aku dulu... mase mintak keje tempat sekarang ni, aku kasik link blogspot.com jer.
lagi gempak kan! tulis application letter, attach resume, lepas tu kasi link artwork... domain blogspot lak tu...

tapi tu mintak keje swasta bole la beb....
ni keje gomen. tak berani la nak wat camtu. aku rase penemuduga takde masa nak belek "virtual artwork" kot? diorang banyak lagi candidate yang ada hardcopy portfolio untuk ditatap.

mase aku dapat interview gomen dulu... ada dua jawatan.
1 - pereka...
2 - kerani tadbir ke ape tah

so yang no 2 tu memang lenggang kangkung la bawak sijil je. nak bawak portfolio watpe seh.... dah tentu2 dia akan cakap "awak boleh buat design, keje ni tak sesuai untuk awak"

alangkan dia tengok qualification aku pun dia dah tanya "nape apply keje ni? nape mintak keje level SPM?"

mase tu pikir nak keje gomen punya pasal, SPM pun SPM lah. tapi tu la jawapan dia. jadi lain kali buat2 la takde qualification lain selain SPM. asal dapat masuk gomen. tapi kalau kena nasib macam NUR... haa nanges ko!

yang first tu, jawatan yang memang ade kaitan dengan aku.
tapi kat JB ni, kalau interview, silap2 bole buat reunion. mana taknyer... kite bole jumpe member2 1 kolej ke, ataupun muka ala2 familiar... rupanya, dia pun pernah mintak keje sama2 ngan kite dulu kat company cetak ABC123 sdn bhd! takpun members sifoo.com. yer! pernah bukak citer pasal sifoo.com dalam meeting room mase tunggu interview. femes tau! (mase tu laa)

mase aku datang interview yang pertama tu, cool jek. tak pernah gi interview gomen, tak tau la kan cemana cara gaya lagak temuduga ni. skali yang datang ramai ok! macam2 orang ade! yang siap bawak artwork atas mounting board pun ade...

aku mase tu portfolio tak banyak. bole la layan, aku print artwork yang paling best kat mata aku (tapi tak best kat orang lain) tampal atas black mounting board. pastu bawah tampal description. walla... macam nak pegi final presentation.

tapi bile diorang tanya pasal jabatan diorang, sepatah harem pun aku tak tau.
haa baru tau! interview gomen bukan nak tengok hasil keje semata2, pengetahuan dan menjadi "supporter" kerajaan pun diambil kira! (walaupun ko sokong pembangkang)
ala2 macam kena "kipas" sikit la.

dari kawan2 yang pernah interview ngan UTM ni, diorang kata, kena tau pasal UTM.
balik ni kena study lak. gagasan 1 malaysia pun aku tak tau langsung.

ps : orang dalam UTM yang cop and sign dokumen aku, agak2 kena soal tak?

No comments:

Post a Comment